Sommarenmedgoran.se

En sajt om filmen Sommaren med Göran och andra bra filmer

Sevärda svenska sommarkomedier

Posted on sep 14, 2015

Sevärda svenska sommarkomedier

 

Shot of three young children using a laptop in a blanket forthttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783447.jpg

Om du sett dig trött på Sommaren med Göran finns det flera andra härliga sommarfilmer som är riktigt roliga. Några är relativt gamla, andra väldigt nya. I den här artikeln berättar vi närmare om några av dem, så att du riktigt kan ta till vara på regniga sommarkvällar i soffan.

Sunes sommar (1993)

Även om den här filmen kanske med fördel ses tillsammans med barn och ungdomar, är vi många i 30-årsåldern som minns den med stor behållning. Sekundärskammen kanske redan börjar smyga sig på. I filmen ger sig i alla fall Sune ut på husvagnssemester med sin familj, och vi får otaliga gånger se pappa Rudolf göra bort sig ordentligt. Syster träffar killar och mamma försöker hålla lite ordning på det hela mellan varven. Filmen är ett självklart nostalgival för hela familjen.

Sällskapsresan 1 (1980)

Vi är nog många som har ett särskilt förhållande till allas vår något klumpige och timide Stig Helmer Olsson. Här får vi följa med till Kanarieöarna och se hur morgongympan vid hotellet roar måttligt och hur solkrämen tar oanade höjder. ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” är ett av de mest kända citaten från filmen. Och om du snarare vill svalka av dig går det förstås att se Sällskapsresan 2 istället, när Ole och Stig Helmer åker skidor i Alperna.

Mammas pojkar (2012)

Förutom en härligt sjungande värmländska bjuder också filmen på vackra värmländska sommar- och småstadsmiljöer. Filmen handlar om två lata bröder som äntligen blir utsparkade från mammans hus efter att en nyinflyttad granne börjat ställa saker på sin spets med sin närvaro. Föräldrarollen, vuxenskap och kärlek är teman genom filmen.

Göta Kanal, 1, 2 och 3 (1981, 2006, 2009)

För ett riktigt filmmaraton av en klassiker är Göta Kanal förstås ett självklart val. Filmen handlar om en båttävling längs med just Göta Kanal. Det gäller att så snabbt som möjligt ta sig mellan Stockholm och Göteborg längs med kanalen. I huvudrollerna i den första filmen ser vi Kim Anderzon och Janne ”Loffe” Carlsson. Även Magnus Härenstam finns med i rollen som kronofogde.

Harmony