Sommarenmedgoran.se

En sajt om filmen Sommaren med Göran och andra bra filmer

Micke & Veronica

Posted on okt 9, 2016

Micke & Veronica

Det verkar vara något med komedier som utspelar sig i skärgården som lockar svenska filmskapare, för det finns en hel uppsjö av dem. Micke & Veronica är bara ett exempel på de många svenska komedier vars handling helt eller delvis sker i skärgårdsmiljö. Det som skiljer Micke & Veronica något från andra, liknande filmer är dock att filmen inte utspelar sig i Stockholms skärgård, utan på andra sidan av vårt avlånga land, på västkusten i den bohuslänska skärgården.

Micke & Veronica regisserades av Staffan Lindberg, och huvudpersonerna, Micke och Veronica, spelas av David Hellenius och Izabella Scorupco. Just kombinationen Lindberg och Hellenius är ett tidigare beprövat koncept, då de även har arbetat tillsammans i filmerna Sommaren med Göran och En gång i Phuket. Som vanligt ser man inte heller David Hellenius utan sin nästan konstante arbetspartner Peter Magnusson, som spelar rollen som Roger i Micke & Veronica. Peter Magnusson var även inblandad i Sommaren med Göran och En gång i Phuket, både som skådespelare och som manusförfattare. Micke & Veronica hade premiär den 25 december 2014, efter att ha spelats in i slutet av juli 2013.kristallen-vinnaren_david_hellenius

Filmens handling går ut på att rikemansdottern Veronica förälskar sig i Micke, som är snickare, när han håller på att renovera köket i Veronicas våning på Östermalm. Denna nya kärlek möter dock motstånd från alla håll i både Veronicas och Mickes familj, först från deras respektive barn från tidigare förhållanden, Fanny och Alexander, och sedan från Veronicas föräldrar, när de allihop ska tillbringa semestern tillsammans i Bohusläns skärgård.

Filmen emottogs med mer eller mindre ljummen kritik, då den både fick ris och ros. DN:s Fredrik Strage kritiserade till exempel att romansen mellan huvudkaraktärerna mest kändes tafatt, men lovordade samtidigt filmens bikaraktärer, som han menade lyfte filmen och fick den att fungera. I birollerna syns bland annat Suzanne Reuter, Claes Ljungmark och Philip Zandén. Även skådespelarinsatserna från barnen, Jens Deneberg och Mira Nilsson-Mitchell, beröms. Paralleller dras av naturliga skäl till Sommaren med Göran, där båda filmerna beskrivs som ”småputtrande kul”. Den perfekta filmen att koppla av med i sin säng en regnig söndageftermiddag, med andra ord.

Harmony