Sommarenmedgoran.se

En sajt om filmen Sommaren med Göran och andra bra filmer

Sommaren med Göran (2009)

Posted on mar 13, 2019

Sommaren med Göran (2009)

Filmen Sommaren med Göran är en svensk film skapad av produktionsbolagen Film i Väst och StellaNova Film. Filmen visades för första gången den 31 juli 2009 på biografer över hela landet.

Skådespelare

Uppsättningen av skådespelare var gedigen och innehöll en skara välkända stjärnor på teaterhimlen. Följande namn var mest signifikanta och drivande i filmens handling;

  • “Göran” spelas av Peter Magnusson. Peter Magnusson har medverkat i en rad komiska filmer och tv-serier där en av de mest visade var Hey Baberiba. Hey Baberiba sändes i fyra säsonger och programmen utgjordes av skådespelare som härmade och efterliknade kända personers utseende samt tonläge, i syfte att framkalla skratt av sketcherna.
  • “Alex” spelas av David Hellenius. David Hellenius är en mångfacetterad person som varit programledare för Let’s Dance, Hellenius Hörna och nyss nämnda humorshowen Hey Baberiba. David och Peter brukar för övrigt turas om att inneha huvudrollen i sina filmer, som de ofta medverkar i samtidigt. De är goda vänner sedan decennier tillbaka och kan lugnt påstås vara ett radarpar.
  • “Sofia” spelas av Alexandra Rapaport. Rapaport är främst känd för att spela protagonisten i tv-serien Gåsmamman som sänts i flera säsonger.
  • “Elin” spelas av Christine Meltzer. Meltzer är en vän till radarparet Hellenius & Magnusson och har bland annat medverkat i Hey Baberiba. Tillsammans utgör de en trio som tillhör humoraristokratin på TV4. De har också fått sina program sända på bästa sändningstid vilket möjliggjort att de fått stor uppmärksamhet och publicitet. Kungafamiljen har blivit provocerade av deras sketcher om just kungafamiljen och hovet i allmänhet.
  • Övriga roller kan vid intresse finnas på ovan länkade hemsida. Precis som med vilken annan film som helst går det ofta att uttyda skådespelarnas namn i såväl introt som eftertexterna. Det rekommenderas alltså att du njuter av filmen i lugn och ro innan du letar vidare efter information.

Om filmen

Filmen handlar om Göran som iklädd birkenstock stundtals upplever äventyr på en skärgårdsö i Stockholms län. Han har nyss blivit dumpad och är därför under midsommaren på jakt efter lust och fägring stor vad gäller kärlek. Han involveras direkt i en societetsmiljö med många höjdare på plats, vilket chockerar Göran vars ursprung härleds till den lägre medelklassen. Traditioner och snapsvisor är ovana för Göran som ändå hittar sig själv i partnern. Man skulle kunna säga att filmens budskap eller huvudberättelse är förbjuden kärlek á la Romeo & Julia.

Filmen hade en beräknad produktionsbudgetering på 16,5 MSEK. Denna summa överträffades redan de första dygnen. Bara under öppningshelgen drog filmen in ungefär 9 MSEK. Själva valet av öppningshelgens förläggande till slutet av juli då sommaren i Sverige börjar lida mot sitt slut kan diskuteras huruvida det är lämpligt eller inte. Midsommar har ju då varit och folk är i allmänhet ganska mätta på sommarteman. Hade öppningshelgen varit under vintern hade kanske mer folk varit intresserade av att gå på bio och se den för att längta sig bort till sommarhalvåret.

Harmony