Sommarenmedgoran.se

En sajt om filmen Sommaren med Göran och andra bra filmer

Budskapet i Sommaren med Göran

Posted on sep 22, 2018

Budskapet i Sommaren med Göran

Sommaren med Göran är en feel good-film av Peter Magnusson, som även spelar huvudrollen. Den utspelar sig i Göteborgs skärgård där huvudpersonen Göran blir brutalt dumpad av tjejen han trodde att han skulle gifta sig med. Då har sommaren bara börjat och Göran ger sig ut på en resa tillsammans med sina vänner som alla har mycket stora personligheter. Rollfigurerna representerar på ett sätt stereotyper av sig själva med maskeradkläder, men på ett sätt som gör att deras vänskaper ändå känns trovärdiga.

Sommaren med Göran är en festlig film som stundtals har en väldigt mörk humor och som skämtar med misären, ja avväpnar den till och med. En del av budskapet i den här filmen skulle kunna vara att visa att det är okej att se det roliga i ledsna situationer och att man får skratta när allting känns hopplöst. En annan del av budskapet i Sommaren med Göran är alla rollfigurernas relationer mellan varandra; att man kan umgås och gilla varandra trots att man är olika. Om man helt enkelt inte gillar varandra? Då är det också okej.

Huvudpersonen Göran har en trasslig ekonomi och får inkassobrev hem i brevlådan. Detta är samtidigt ett bra exempel på hur Sommaren med Göran visar en person som försöker ta tag i sitt liv på alla fronter: kärleksmässigt, personligt och ekonomiskt. Det är ganska få filmer som tar upp en trasslig ekonomi som denna och det kan vara för att det fortfarande ligger en slags stigma över att tala om vad som händer när man slarvar med ekonomin – för att inte tala om att det är ångestladdat. Sommaren med Göran kanske tar upp situationer som detta för att visa att det är okej att prata om det; att detta är något som kan hända vem som helst och är bra att prata om för den som hamnar i en ekonomisk knipa.

Göran och hans bästa vän ska på midsommarfest och Görans högsta mål är att hitta kärleken. Budskapet i det här kan ligga i att aldrig vilja ge upp om att hitta kärleken och hur sårbar det kan göra en människa. Detta visas i filmen med en hög dos humor och pinsamheter, precis som det är i verkliga livet. Här visas ingen bajsnödig Hollywood-saga utan livet som det verkligen är. Trots att rollfigurerna är överdrivna och handlingen är uppbyggd på rena pinsamheter så är Sommaren med Göran en film som vågar berätta som det verkligen är.

Harmony