Sommarenmedgoran.se

En sajt om filmen Sommaren med Göran och andra bra filmer

Skriva eget filmmanus

Posted on apr 1, 2020

Skriva eget filmmanus

Drömmer du om att skriva ett eget filmmanus? När du ser filmer som “Sommaren med Göran”, blir du då inspirerad att själv bli manusförfattare? Här kommer tipsen på hur du kan skriva ett eget filmmanus, och kanske rentav få det filmat.

Film

Det är härligt att sätta sig i soffan med en bra film, äta och dricka något gott och få ett par timmars rolig, spännande eller tankeväckande underhållning. Det är många som bara är intresserade av att konsumera filmer och tv-serier, alltså att bara titta på dem, men en och annan av oss skulle också vilja få skriva ett filmmanus eller en tv-serie. Tänk att få vara med på en filminspelning, se skådespelarna och rekvisitan, medan de gestaltar den berättelsen som du har kommit på och skrivit.

Att producera filmer kostar väldigt mycket, därför blir det inte så många filmer gjorda per år, särskilt inte i ett litet land som Sverige. För att verkligen lyckas kunna leva som manusförfattare, kan du behöva åka utomlands. Men filmindustrin letar alltid efter bra manus att producera. Även om drömmen kan känna stor och svåruppnådd, så börjar alla filmer och tv-serier med att en vanlig person börjar med ett vitt papper eller ett tomt textdokument på datorn, och börjar att skriva. Om du har en fantastisk idé, så kan din idé vara lika intressant för filmindustrin, som en känd persons filmmanus.

Filmmanus

För att skriva ett filmmanus räcker det med att du har en dator, du behöver egentligen inte ens ha något särskilt filmmanusprogram, i alla fall inte till en början. Det svåra är att dels skriva en originell berättelse, dels att verkligen genomföra projektet. För att lyckas skriva ditt filmmanus måste du sätta av tid och plats, så att du regelbundet arbetar med det. Ett tips är att skapa en särskild skrivhörna där du arbetar med ditt manus och kan vara kreativ. Du kan arbeta i ett arbetsrum, ett uthus eller på vinden, bara det är en plats som du trivs med. Om du håller på att bygga och renovera, så kan det vara klokt att fixa till en bra arbetsplats – både för att skriva filmmanus, men också för att ta hand om ekonomin och vanliga arbetsuppgifter. Är det så att du håller på att renovera just nu, så hittar du vackra innerdörrar med glas hos GkDoor. Innerdörrar ger både arbetsro, men är också en del av husets utsmyckning.

Skrivprocessen

Du bör läsa olika böcker om att skriva filmmanus. På många DVD:er kan du också hitta extramaterial till filmen, där regissören eller skådespelare kommenterar hela filmen. Det innebär att du titta på filmen, som Sagan om ringen, men att de berättar hur de skapade de olika scenerna. Då lär du dig mycket. Du kan också gå kurser i att skriva för film och tv. Eftersom det är ett stort intresse, så finns det även kurser i Sverige.

Harmony